Kitesurfen in Nederland? Dit is alles wat je wilt weten!

Informatie over: het weer, de beste kitesurf locaties, activiteiten en kitesurfen in Nederland.

Kitesurfen Nederland

Kitesurfen in Nederland wordt alsmaar populairder. Nederland heeft veel beroemde kitesurfers gebracht in de wereldtop van het kitesurfen. Grote namen als Kevin Langeree en Youri Zoon hebben Nederland op de kaart gezet met kitesurfen.

Natuurlijk hebben we veel water in en rondom Nederland om deze uitdagende sport te beoefenen. Zoals de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer. Daarnaast kun je kitesurfen op een aantal binnenmeren en de provincie Zeeland.

Op deze pagina leggen we je uit waar je moet zijn voor een mooie kitesurf vakantie in Nederland. We geven je advies over de beste spots van Nederland inclusief de wadden-eilanden en we vertellen je wat handige tips met betrekking tot bijvoorbeeld regelgeving. Lees dus snel verder…

Niveau

Beginner, Intermediate, Rider

Beste reisperiode

maart t/m oktober

Activiteit

Kitesurfen

Algemene informatie over Nederland

De mooiste kitesurfspots, de regelgeving en de weersomstandigheden.

Waddeneilanden

Nederland telt vijf Waddeneilanden. Je kunt ze in volgorde onthouden door het ezelsbruggetje ‘TV TAS’ te gebruiken. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn de Waddeneilanden die bij het Nederlandse deel horen en liggen in het Waddengebied.

Ontdekken

De Waddeneilanden staan bekend om hun prachtige natuur, lange stranden, grote duinen en gezellige dorpjes. Naast het genieten op het water bij de Waddeneilanden, zijn de eilanden de moeite waard om per fiets of lopend te ontdekken.

De eilanden bieden perfecte kitesurfcondities vanaf de Noordzeekant en vanaf de waddenkant (op de aangewezen spots).

IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en bestaat nog niet eens zo heel lang. Doordat er in 1932 de afsluitdijk werd gebouwd, ontstond het IJsselmeer. Het is een druk water in Nederland voor recreatie boten maar ook voor vrachtverkeer.

Daarnaast is het een ideale locatie voor watersporten en vooral voor het kitesurfen! Het kent vele kitsurfspots waar je veel plezier kunt beleven op zowel vlak water of op choppy water (kleine golfjes).

Het weer in Nederland

Alles over de zon, neerslag en uiteraard de wind!

Nederland
zaterdag 4 februari, 2023
light rain
7 ° c
77%
6.53mh
100%
7 c 3 c
zo
6 c 1 c
ma
4 c -2 c
di
5 c -2 c
wo

Temperatuur in Nederland

In Nederland hebben we een zeeklimaat. Ons weer wordt sterk beïnvloed door de zee waar Nederland aan ligt (Noordzee). Dit betekend dat we matige winters hebben en ingetogen zomers. Het zuiden van Nederland is gemiddeld warmer dan het noorden van Nederland.

Over het weer in Nederland kunnen we verder kort zijn; in de zomer hebben we meestal mooi zonnig weer met goede winddagen. Onze herfst staat bekend om de harde wind, bijvoorbeeld herfststormen. Voor de meer gevorderde kitesurfers is dit een unieke uitdaging om hierin te gaan kitesurfen.

Wind in Nederland

Nederland is bij uitstek een geschikt land om te gaan kitesurfen, mede door het zeeklimaat is er in de zomermaanden regelmatig contante wind voor zowel de beginnende kitesurfer als voor de gevorderde kitesurfer.

Windrichting

Als je gaat kitesurfen is het erg belangrijk dat de wind uit de goede richting komt. Je leert dit te herkennen tijdens de kitesurflessen. Het is belangrijk dat de wind uit de goede richting komt zodat je altijd weer veilig terug komt op het strand/ op de kant.

Je wilt natuurlijk niet aan de andere kant van de Noorzee terrecht komen. Veiligheid is het allerbelangrijkste met kitesurfen.

Kitesurfen Nederland voor alle niveaus

Handige informatie voor beginnende en gevorderde kitesurfers.

Beginnen met Kitesurfen? Neem een kitesurfvakantie in Nederland!

Kitesurfen ziet er ontzettend gemakkelijk uit als je vanaf de kant de kitesurfers in het water bekijkt. Echter heb je het helaas niet in 2 á 3 uur onder de knie, dit kost tijd en oefening. Daarnaast heb je voor het kitesurfen ook theorie nodig om de technische kanten van het kitesurfen te leren begrijpen.

Hoe leer je kitesurfen

Zoals eerder is genoemd, is bij het kitesurfen veiligheid het allerbelangrijkste! Daarom is het aan te raden om les te nemen in het kitesurfen. Je kunt bij een lokale kitesurfschool les nemen of tijdens een kitesurfvakantie in Nederland of in het buitenland.

Kitesurfscholen

Bij verschillende kitesurfscholen kun je een compleet lespakket nemen van bijvoorbeeld 12 of 15 uur. Je krijgt per keer 3 uur les zodat je het kitesurfen stap voor stap leert met alle veiligheid in acht te nemen.

Ook tijdens de kitesurfvakanties krijg je verscheidende dagen les zodat je tijd hebt om alle stappen van het kitesurfen te leren.

Kitesurfspots in Nederland

In Nederland mag je niet zomaar overal kitesurfen. Dit komt mede door de flora en fauna wet (bescherming van dieren en planten). En kitesurfen heeft een aantal restricties opgelegd gekregen zodat iedereen veilig op het water kan recreëren.

De aangewezen kitesurfplekken worden ‘kitesurfspots’ genoemd. Een kitesurfspot kun je herkennen door een bord ter plaatse waarop staat aangegeven dat je daar mag kiten en soms in welke seizoenen van het jaar dit wel mag en welke niet. Ook liggen er gele boeien met daarop een afgebeelde kitesurfer in het water, tussen de boeien mag je kitesurfen.

Vlak waterspots

In Nederland heb je kitesurfspots met vlak water (bijvoorbeeld langs het IJsselmeer) maar ook kitesurfspots op zee (aan de kust op de Noordzee). Aan het IJselmeer zijn bijvoorbeeld: Makkum, Workum en Mirns. Aan de andere kant van het IJsselmeer zijn Andijk, Edam en Medemblik bekende spots.

In Groningen kun je goed kitesurfen in Delfzijl en Schildmeer. Aan de kust van Nederland kun je kitesurfen in Scheveningen, Noordwijk, Bergen aan zee, Domburg, Brouwersdam en nog vele vele kitesurfspots op zee. Maar vergeet onze eigen Waddeneilanden niet, bij bijna alle eilanden kun je aan de Waddenzee kant kitesurfen maar ook op de Noordzee kant.

Groene strand, Terschelling

Kitesurfen in Nederland, dat is best wel mooi!

Kitesurfvakanties in Nederland – Kiteholland.

Een kitesurfvakantie naar de waddeneilanden en het IJsselmeer is de perfecte keuze!

Nederland is zeer geschikt voor een kitesurfvakantie, dit vanwege de diverse spots (zowel vlak water als zee/ golven) en de regelmatige wind die hier is. Gemiddeld heeft men 12 tot 15 uur kitesurfles nodig om de basis je eigen te maken en jezelf op een veilige manier te kunnen redden met het kitesurfen.

In Nederland zijn er verschillende kitesurfvakanties, waaronder een kitesurfvakantie naar de Waddeneilanden en het IJsselmeer. Een van deze kitesurfvakanties is op een grote 3 mast klipper boot!

Wist je dat?

De Waddeneilanden drijven niet, maar ze “wandelen” wel. De eilanden verschuiven heel langzaam in oostelijke richting. Dat komt door de sterke stromingen en door stormen, waardoor veel zand aan de westelijke kanten wordt weggeslagen, terwijl aan de oostelijke kanten juist zand wordt afgezet.

Vlieland, Nederland

Hoe ziet een ideale kitesurfvakantie in Nederland eruit?

Op vrijdag avond stap je op de grote boot en wordt je verwelkomt met een drankje. De vakantie is inclusief slaapplek op de boot (in een gedeelde hut), alle maaltijden (na een lekkere kite surfdag heb je natuurlijk wel honger!) en drinken (exclusief alcohol, betalen per drankje of per week).

Programma

Overdag wordt er gevaren naar de Waddeneilanden, er wordt gezocht naar de beste kitesurfspot voor dat moment zodat je optimaal kunt (leren) kitesurfen. Zo wordt de wind altijd optimaal benut.

Eat,sleep, kite repeat

Na het kitesurfen wacht een warme maaltijd op je zodat je je energie weer bij kunt tanken. ’s Avonds wordt aan boord of in de gezellige stadjes van de eilanden, een drankje gedaan en als je zin hebt, kun je meegaan naar een lokale discotheek. De volgende dagen zullen we zeilend de wind opzoeken voor nog meer te gekke kitesurfdagen!

Hoe Kiteholland je van dienst kan zijn

  • Bij Kiteholland kun je gewoon de vluchten laten regelen als je dat graag wilt
  • Wij kunnen een auto voor je regelen bij het allerbetrouwbaarste autoverhuurbedrijf van Europa zonder extra kosten
  • Kiteholland is lid van het thuiswinkel waarborg. Dit is heel handig want dit bied jouw maximale bescherming. Bekijk ons certificaat

Reisaanbod Nederland