KitehollandKitesurfen in Portugal, waarom het een goed idee is

Kitesurfen in Portugal, waarom het een goed idee is

Waar denk je aan als je aan Portugal denkt? Geweldig eten? Mooie stranden? Heerlijke wijn? ‘s Werelds grootste golven? Kitesurfparadijs? Als een van deze dingen in je opkomt, dan heb je het juiste idee over Portugal.

Portugal is een speciale plaats omdat het wat biedt voor ieder niveau. Of je nu een beginner bent of op zoek bent naar extreme omstandigheden.

Waarom een kitesurf vakantie plannen in Portugal

Met een lange kustlijn die uitkijkt op zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee, staat Portugal vooral bekend om zijn legendarische golven van wereldklasse binnen de surf community. Daarnaast vind je langs de hele kustlijn ook scholen waar beginners hun eerste stappen in de sport kunnen zetten. Als je niet aan het kitesurfen bent, heb je veel te doen van andere sporten zoals stand up paddleboarden, surfen en het land biedt ook een hele culturele kant om te ontdekken.

De beste locaties om te kitesurfen in Portugal

Guincho

Op slechts 30 minuten met de trein van Lissabon, heeft het strand van Guincho een van de meest betrouwbare windcondities in heel Portugal. Het is echter geen plek voor beginners. De golven op het strand van Guincho zijn meer dan een meter tot anderhalve meter en worden zelfs nog groter tijdens perioden van sterke deining. Dat gezegd hebbende, als je van surfen houdt, dan is dit de plek om te kiten in Portugal.

Lagoa de Obidos

Dit is de grootste lagune met vlak water in Portugal – perfect voor beginners, freeriders en wakestyle-kiters. De lagune is verbonden met de oceaan en wordt dus beïnvloed door de getijden. Tijdens eb kan het erg ondiep worden in de buurt van de zandbanken, dus het is het beste om hierheen te gaan tijdens vloed. De beste plek om te kitesurfen is aan de kant van Foz do Arelho, waar veel ruimte is en er een aantal scholen zijn.

Viana do Cabedelo

Dit is zonder twijfel de beste plek om te kitesurfen in Noord-Portugal. Cabedelo is een lang zandstrand met uitzicht op een grote baai. Er is voldoende veilige ruimte en er zijn maar weinig obstakels om je zorgen over te maken. Maar als het golven zijn waarnaar je op zoek bent, zal Cabedelo je niet teleurstellen. Vrijwel het hele jaar rollen golven door de baai.

Beste periode om te kitesurfen in Portugal

Sommige locaties zijn geschikt het hele jaar door om te kitesurfen, maar over het algemeen wordt gesteld dat de zomermaanden (mei-oktober) de beste maanden zijn voor een vakantie kitesurfen in Portugal. De watertemperatuur schommelt in deze periode rond de 23 graden terwijl je dit tijdens de winter mag halveren.

Enkele tips voor beginners

Veel van de beroemde kitesurf locaties in Portugal hebben grote golven en een sterke deining, wat niet ideaal is als je je basisvaardigheden onder de knie wilt krijgen. Zoek eerder naar plaatsen met vlakke lagunes en brede zandstranden zoals Lagos en Faro, gelegen in de Algarve.

Daarnaast loont het om te weten dat de golven in de winter meestal veel sterker zijn dan in de zomer. Tijdens het zomerseizoen hebben heel wat plekken veel gemakkelijkere omstandigheden dan in de winter.

Kitesurfen Alvor, Portugal

Kitesurfen in Alvor - kitesurfen met prachtig uitzicht
mei - september

Kitesurfen Esposende, Portugal

backroll kitesurfer esposende
april - september